Vroege Geur Introductie

De bekende beagle neus

De eerste twee weken van het leven van een puppy stimuleren we de reukzin. Het wel al actieve zintuig. Dit doen we door vroege geur introductie, Avidog’s Early Scent Stimulation (ESI).

Reukzin is de belangrijkste zintuig waarmee honden de wereld verkennen en ervaren. Die geldt in het bijzonder voor beagles. Na de bloedhond heeft de beagle de beste reukzin van alle honden. Wij trainen onze volwassen honden al heel bewust met neuswerk. Denk hierbij aan de jacht (zweetwerk), detectie werk (drugs, maar ook detectie van ziekten), speuren (mantrailen, reddingswerk). Naast de vroege geur introductie worden onze puppy’s op een leeftijd van 7 weken voorgesteld aan detectiewerk bij Werken met je Hond.

Hoe en wat van vroege geur introductie


Vroege geur introductie verbetert het vermogen om geuren te identificeren en erop te reageren. We zien dat pups die positief reageren vaak leergieriger (lees nieuwsgieriger) en beter gefocust zijn op hun werktaak. Omdat speuren een hobby is, hechten wij veel waarde aan deze oefeningen.

Vanaf dag 3 t/m dag 16 bieden we dagelijks een nieuwe geur aan de pup. We houden de geurbron 5 sec voor de kop van de pup. We geven de pup de ruimte om met de kop naar of van de geur weg te bewegen. Bij een afwijzende (of geen) reactie in die 5 seconden dan halen we de geurbron weg. Wil de pup juist contact met de geurbron, laten we de geurbron tot maximaal 30 seconden op 1,5 cm van de neus van de pup.


Geurbronnen kunnen op basis van toekomstig werk van de pup geselecteerd worden (detectie, jacht etc) maar ook op basis van dagelijkse huishoudelijke zaken.
Mogelijke geuren zijn bijvoorbeeld:
• natuurlijke geuren – gras, boombast, mos, bladeren, grond, etc
• fruit, kruiden – citrus vruchten, bananen, munt, basilicum, nootmuskaat, kruidnagel, etc
• trainingsmaterialen – wild (haas, konijn, eend, vos, ree, etc), tennisballen, leer, RVS, drugs (legale zoals wiet), koper, essentiële oliën, schapen etc
• diverse zaken – katten, knaagdieren etc