Het karakter van een beagle

Zijn beagles nu echt zo eigenwijs?

“Een vrolijke brak wiens wezenlijke functie is om te jagen, door een spoor te volgen. Moedig, erg actief en met groot uithoudingsvermogen en vastberadenheid. Lief, alert, intelligent en evenwichtig temperament, zonder aggressie of angst.”

Beagles zijn nieuwsgierige honden die gefokt zijn om zelfstandig een spoor te volgen. Wij noemen dat eigenwijs. Beagles hebben een werkelijk uitmuntende neus. Menig beagle eigenaar herkent het plaatje van de baas met de lijn in de hand waar de hond het hazepad gekozen heeft. Waar de meeste andere hondeneigenaren al in paniek raken van het idee, weet de beagle eigenaar wel beter. Wij bezitten ten slotte een grote portie humor en geduld. Gelukkig is daar de witte staartpunt (die zit er niet voor niets!) en het zogenoemde “luid geven op spoor”: het blaffen en joelen om de hele meute te laten weten dat er een spoor gevonden is. Alhoewel veel beagles prima los kunnen én onder appél staan, lukt het bij sommige beagles gewoonweg niet. Gelukkig zijn er in Nederland veel omheinde losloopgebieden waar u alsnog met de hond los kunt lopen.

Zoals u begrijpt zijn beagles zeer actieve honden en moeten dagelijks echt hun energie kwijt kunnen door ten minste één lange wandeling van minstens een uur. Eenmaal thuis nestelt uw beagle zich het liefst naast u op de bank en vindt het heerlijk om aangehaald en geknuffeld te worden.

Een Beagle heeft vanaf pup training en opvoeding nodig. Consequent zijn is bij een Beagle heel belangrijk. Puppycursus en Pubercursus zijn bij de Beagle echt een ‘must’. Hierna kunt u verder trainen: gehoorzaamheid, behendigheid, canicross, geurdetectie, zweetwerk of misschien wilt u wel met uw hond gaan showen en gaat u naar ringtraining. Wat u ook kiest, onze ervaring is dat beagles heel goed trainbaar zijn, mits ze goed begeleid worden.