De Beagle

De rasstandaard

Flynn 4 maanden oud
Millie bij de KCM 2018

Oorsprong

Groot-Brittannië

Algeheel beeld

Een forse en compact gebouwde brak, die de indruk wekt van kwaliteit zonder grofheid.

Belangrijke proporties

Lengte van het hoofd, tussen achterhoofdsknobbel en puntje van de neus, moet zo gelijk mogelijk verdeeld zijn door de stop. Hoogte van de elleboog ongeveer de helft van de schofthoogte.

Gedrag en temprament

Een vrolijke brak wiens wezenlijke functie jagen is, vooral op hazen, door het volgen van geur. Driest, erg actief, met veel uithoudingsvermogen en vastberadenheid. Alert, intelligent en met een evenwichtig temperament. Lief en alert, zonder agressie of angst.

Hoofd

Het hoofd is tamelijk lang, krachtig, maar niet grof, iets fijner bij een teef, zonder frons en rimpels. De schedel: licht gewelfd, matig breed, met geringe achterhoofdsknobbel. De stop is goed afgetekend en deze verdeelt de afstand tussen neuspunt en jachtknobbel zo gelijk mogelijk.

De neus is breed met wijde neusgaten, bij voorkeur zwart, maar mag minder gepigmenteerd zijn bij lichter gekleurde honden. De snuit is niet spits en de lippen goed hangend. De kaken moeten sterk zijn, met een perfect, regelmatig en volledig schaargebit. De boventanden moeten sluitend over de ondertanden heen vallen en recht in de kaken staan.

De ogen zijn donkerbruin of hazelnootkleurig, tamelijk groot, niet diepliggend, niet uitpuilend, goed uit elkaar geplaatst, met een zachte aantrekkelijke uitdrukking. De oren zijn lang met afgeronde punten, naar voren getrokken bijna tot het einde van de neus reikend. Ze zijn laag aangezet, fijn van structuur, gracieus en dicht tegen de wang gedragen.

Hals

De hals is voldoende lang om de brak in staat te stellen zijn hoofd gemakkelijk naar de grond te brengen om het spoor te volgen, licht gebogen met weinig keelhuid.

Lichaam

Kort in de rug, maar goed in verhouding. De bovenlijn: recht en horizontaal, en de onderlijn en buik niet te veel opgetrokken. De lendenen zijn krachtig en soepel. De borst daalt tot onder de elleboog. Ribben goed gerond en ver naar achteren doorlopend.

Staart

Stevig en van matige lengte. Hoog aangezet en vrolijk gedragen maar niet over de rug gekruld of vanaf de staartwortel naar voren gebogen. Goed met haar bedekt, vooral aan de onderzijde.

Ledematen

De Voorhand: De schouders zijn goed naar achter hellend en niet beladen. De ellebogen zijn stevig, niet naar binnen, noch naar buiten draaiend. De voorbenen zijn recht en goed onder de hond geplaatst, met goede substantie en rond van bot, niet versmallend naar de voet. De Middenvoet is kort en de voorvoeten gesloten en krachtig. Goed gebogen tenen en sterke zoolballen. Geen hazenvoeten. Nagels zijn kort.


De achterhand: De dijen zijn zeer gespierd en de sprongen goed gebogen. De hakken zijn sterk, laaggeplaatst en evenwijdig aan mekaar. De achtervoeten zijn gesloten en krachtig. Goed gebogen tenen en sterke zoolballen. Geen hazenvoeten. Nagels zijn kort.

Gangwerk/beweging

Gaat met rechte rug, krachtig gangwerk, zonder neiging tot rollen. Vrije, ver uitgrijpende en recht naar voren gerichte pas, zonder hoge knieactie. Achterbenen tonen stuwkracht. De voorbenen mogen niet maaien of kruisen.

Vacht

Kleur: Tricolor (zwart, tan en wit); blauw, wit en tan; badger pied, hare pied; lemon pied, lemon en wit; red en wit; tan en wit, zwart en wit, helemaal wit. Met uitzondering van de helemaal witte, mogen alle hierboven vermelde kleuren voorkomen als mottle (gevlekt). Geen andere kleuren zijn toegelaten. Haar is kort, dicht en bestand tegen het weer. De staartpunt is wit.

Gewicht en maat

Het gewicht varieert van 12 – 17 kilo. Gewenste schofthoogte 33-40 cm.

Goedgekeurd 23/24 juni 1987, JeruzalemNB In Amerika heeft men een eigen standaard die hier en daar afwijkt van de Engelse standaard. In Nederland houdt men vast aan de standaard van het land van oorsprong: Engeland.

Karakter

Beagles zijn nieuwsgierige honden die gefokt zijn om zelfstandig een spoor te volgen. Wij noemen dat eigenwijs. Beagles hebben een werkelijk uitmuntende neus. Menig beagle eigenaar herkent het plaatje van de baas met de lijn in de hand waar de hond het hazepad gekozen heeft. Waar de meeste andere hondeneigenaren al in paniek raken van het idee, weet de beagle eigenaar wel beter. Wij bezitten ten slotte een grote portie humor en geduld. Gelukkig is daar de witte staartpunt (die zit er niet voor niets!) en het zogenoemde “luid geven op spoor”: het blaffen en joelen om de hele meute te laten weten dat er een spoor gevonden is. Alhoewel veel beagles prima los kunnen én onder appél staan, lukt het bij sommige beagles gewoonweg niet. Gelukkig zijn er in Nederland veel omheinde losloopgebieden waar u alsnog met de hond los kunt lopen.

Zoals u begrijpt zijn beagles zeer actieve honden en moeten dagelijks echt hun energie kwijt kunnen door ten minste één lange wandeling van minstens een uur. Eenmaal thuis nestelt uw beagle zich het liefst naast u op de bank.

“moedig, nieuwsgierig, vastberaden, lief, vrolijk, aanankelijk”

Gezondheid

De gezondheid van uw toekomstige hond is zeer belangrijk. De Beagle Club Nederland houdt zich bezig met de gezondheid van de beagle. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: DNA-onderzoek naar Musladin-lueke Syndrome (MLS), Imerslund-Grasbeck Syndroom (IGS) en Lafora epilepsie. Daarnaast testen wij onze honden ook op NCCD, POAG, PKdef, OI, PRA, DM, CAT, en Factor VII. Al onze honden waarmee wordt gefokt voldoen aan deze gezondheidseisen. Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging. Wij zijn erkend fokker van de Beagle Club Nederland.